BIO-KULTURA
BIOLOGISCHE POTGROND – TUINAARDE – ORGANISCHE BEMESTING

Bio-Kultura in het programma Vroege Vogels op Radio1

Potgrond, tuinaarde, grond voor orchideeën, tuingrond, buxusgrond, bemeste grond, bladaarde…. Tuincentra en Doe Het Zelf markten verkopen jaarlijks miljoenen zakken, maar wie zich verdiept in de inhoud schrikt zich naar. Veel (goedkope) aanbiedingen betreft zakken waarin vervuilde grond of rioolslib is verwerkt. Het vuil en het gif zijn dan zo vermengd dat ze onder de wettelijke bovengrens vallen, maar de viezigheid zit er wel degelijk in.

In de radio-uitzending van 13 januari 2013 vertelt/vertelde Mathijs van Houtum van de biologische tuingrond-producent Bio-Kultura over de samenstelling van de miljoenen zakken.  Beluister hier het fragment.

Start

Voor onszelf, bijvoorbeeld voor het oppotten van pompoenen en courgettes maken we gebruik van de bulkverpakkingen en voor klanten hebben we de 40 liter verpakkingen bij de winkel.
Bio-Kultura onderscheidt zich door hoogwaardige kwaliteit en goede resultaten, en wij vinden het erg belangrijk dat ze geen gebruik maken van bloedmeel, verenmeel, beendermeel en meer van dit soort producten, ook al zijn deze wel toegestaan volgens de SKAL normen.

De prijzen:  Potgrond 40 liter € 7,50 | 20 liter €4,75. Tuinaarde 40 liter € 6,50 | 20 liter € 3,95. Organische bemesting 40 liter € 5,75  
We hebben in Villa Sterrebos een lopende aanbieding: bij 5 zakken of meer krijg je altijd 10% korting!


We krijgen nog wel eens wat vragen over het gebruik. Graag laat ik ze toelichten door Mathijs en Jan van Houtum van Bio-Kultura zelf:   

BIOLOGISCHE POTGROND

biokultura_zak_potgrond.jpg

De biologische potgrond van Bio-Kultura bestaat puur en alleen uit organische grondstoffen. De hoofdbestanddelen zijn; biologische organische mestcompost, kokosvezels, schorscompost, een plantaardige voedingskorrel van Floratura, vulkanisch steenstof (vele mineralen) en baltisch veenmos*. Het tuinturf (laagveen) gehalte, wat in de meeste potgronden het hoofdbestanddeel is, is om ecologische redenen vervangen. Ook maken wij geen gebruik van bloedmeel, verenmeel, beendermeel en meer van dit soort producten.

BIOLOGISCHE TUINAARDE

biokultura_zak_tuinaarde.jpg

De biologische tuinaarde van Bio-Kultura is een hoogwaardige tuinaarde op basis van verschillende soorten compost en bevat geen tuinturf. De tuinaarde heeft een hoge toevoeging van biologische organische mest en is dan ook rijk aan voeding, sporenelementen en stimuleert het bodemleven en de waterhuishouding.

BIOLOGISCHE BEMESTING

biokultura_zak_bemesting.jpg

De biologische organische mestcompost is de basisbemesting voor een heel jaar. Het is een basisch product dus niet geschikt voor zuurminnende planten zoals Rhododendron en Coniferen. Het product is met name geschikt voor de border, rozen en hortensia en eventueel hagen (taxus, beuk, liguster etc). Het gebruik van deze biologisch organische mest is ongeveer van half oktober tot half mei.

Vroege vogels en Bio Cultura over biologische bemesting en compost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *