We oogsten nu volop van de tuinderij: andijvie, veel sla soorten, peterselie, dille, rucola en als één van de eersten hebben we al jonge peulen kunnen oogsten. Rucola is bijna niet aan te slepen, misschien wel door het heerlijke recept van twee weken geleden, maar ook “Inspiratiekoker’ Stefan van Rooij kon het goed waarderen en gebruikte het in zijn kookkunsten tijdens het hemelvaart weekend in de Uelespieghel voor een groep van 80 man.
Binnenkort kun je verse tuinbonen en knolvenkel van ons land verwachten.
Tot mijn verbazing kwam ik er pas vorig jaar achter hoe heerlijk onze tuinbonen smaken. Als kind had ik zo’n aversie ontwikkeld tegen de melige, taaie bonen (vaak ook nog met spek) dat ik me voorgenomen had nóóit een tuinboon meer te eten als ik de keuze had.
Maar de bonen staarden me vorig jaar zo mooi aan, ik had hun groei gevolgd en gefotografeerd en mijn volharding kwam me ineens nogal zot over.
Al goed, toen ik de bonen eenmaal gekookt had in iets zout en een klein beetje besprenkelde met een paar druppels olijfolie bleek de smaak zo fantastisch te zijn; verre van melig en enorm rijk aan smaak.
Normaal gesproken zou ik jullie heel graag uitnodigen om het zelf te komen bekijken op de Open Dag die we traditiegetrouw houden in het weekend van Lekker naar de Boer maar dat moeten we dit jaar vanwege familieomstandigheden even achterwege laten.

Van harte aangeraden:

Mocht je nu wel zin hebben om op andere biologische boerderijen te kijken dan kan ik je een paar bedrijven van harte aanraden: deNoaberhoeve in Echten (op zaterdag 21/7), de Zonnehorst (zaterdag 21/7) in Punthorst en op zondag 22 juni zijn er veel natuuractiviteiten die ook heel geschikt zijn voor kinderen in Zuidwolde op op de Boerderij van het Drents Landschap.
Tuinbonen en andere goede ideeën

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *