Mezzo sopraan Elisabeth de Charon de Saint Germain en  pianiste Vesna Dimcevska

Samen met pianiste Vesna Dimcevska geeft Elisabeth volgende week zondag 2 september een concert in Huize Valkenbosch in Zeist. Adres: van Tetslaan 2 te Zeist. Het is een concert dat gegeven wordt aan de bewoners en de medewerkers maar men vindt het heel fijn als mensen van buitenaf ook komen luisteren! De zaal is ruim genoeg dus schroom niet om te komen. Aanvang is om 15.30 uur en er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Het één uur durende programma, onder pauze, bestaat uit liederen en opera aria’s uit de romantiek en de laat romantiek. Van Fauré worden twee liederen uitgevoerd die beide behoren tot het mooiste dat de Franse Liedkunst heeft voortgebracht. Het lied “Clair de Lune”  op tekst van Paul Verlaine, geschreven met als inspiratie een schilderij van Watteau, en het eerder gecomponeerde werk Après un Reve. De veranderende vrouwen figuren tijdens de Romantiek in de opera en de hang naar’exotische’ invloeden is te horen in de verleidelijke chromatische lijnen van de aria “Mon coeur s’ouvre a ta voix” van Dalila van Saint-Saens en de aria’s van de krachtige en spottende lichtheid van Bizet’s Carmen.

De invloeden van “exotische” landen en werelddelen laat zich niet alleen in de opera gelden maar ook in liedkunst. Zo neemt Brahms vertaalde tekst van Hongaarse zigeunerliederen, allemaal met de ‘liefde’ als thema, als uitgangspunt voor zijn ‘Zigeunerlieder’. Door speciale ritmische variatie’s en grote contrasten in dynamiek schildert hij een beeld van het zigeunerleven. Veel met zigeuner muziek heeft het natuurlijk niet te maken maar het is wel een feest voor de oren om de virtuoze pianobegeleiding met de redelijk simpele maar heerlijk in het gehoor liggende melodie lijn van de zangstem te horen klinken.De Russische Romantiek tenslotte klinkt op in het bekende en woordloze “Vocalise” van Rachmaninov.

Over de uitvoerenden:

Elisabeth de Charon de Saint Germain combineerde een zangstudie bij verschillende zangdocenten via privélessen en deels ook via de Vrije Muziek Academie en verdiepte zich daarnaast in muziek en zang met een autodidactische leerweg. Vanaf haar 15e kreeg zij zanglessen van Manon Heijne en later van Bas Kuilenburg, Maria Pluister-Leentvaar en Silvia Schlütter. Via de Vrije Muziek-Academie (nu Opleiding Docent Muziek – Hogeschool Helicon in Zeist) volgde zij hoofdvak zang bij Mariola Niedzielska-Wagener en Christian Boele waar zij een specialisatie ontving van de zogenaamde “Werbeck methode”.  Nu verzorgt zij vanuit Villa Sterrebos lessen en workshops en geeft met regelmaat openbare en besloten recitals en optredens, zowel met een klassiek repertoire als met een licht repertoire van jazz, chansons en blues. Zij soleerde bij diverse koren, waaronder het Fauré Projectkoor olv Monique Suring m.m.w. van het Nederlands Begeleidings Orkest en het Meppeler Kamerkoor Cigale.

Vesna Dimcevska Geboren in Skopje (Macedonië), Vesna Dimcevska begon met piano op de leeftijd van zes jaar. Ze studeerde af aan de Nationale Muziekacademie in Sofia, waar ze werkte met de Bulgaarse pianist Dimo Dimov. Zij heeft vele seminars en master classes gevolgd en enkele nationale en internationale competities gewonnen. In 2012 ontving ze de publieksprijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Vesna trad op als solist met het staatsorkest in Sofia en speelde solo- en kamermuziekrecitals in Macedonië, Servië, Bulgarije, Frankrijk en Nederland.
Aan het Nationale Conservatorium in Toulouse (Frankrijk) specialiseerde zij zich in pianobegeleiding en ontwikkelde daar haar passie voor het Lied en Melodie repertoire. Ze werkte met o.a. Nino Pavlenishvili, Anne Grapotte en Susan Manoff aan de academie voor Mélodie Française voor zangers en pianisten in Toulouse. Vesna speelde op uitnodiging van verschillende festivals, waaronder “Carré d’As” in Chartres, “Nuits musicale” in Armagnac, “Espace Croix Baragnon” in Toulouse en het “Ohridsko Leto Summer Festival”. Samen met haar broer Gjorgi Dimcevski vormt zij een duo dat recitals geeft in Frankrijk, Macedonië en Bulgarije. In 2009 hebben zij samen een cd opgenomen.

Momenteel volgt Vesna de Masterstudie aan het ArtEZ concervatorium in Zwolle en werkt zij met Frank van der Laar. Op 13 augustus, verzilverde zij haar prijs van het Grachtenfestival Conservatorium Concours  met een optreden in De Nieuwe Liefde tijdens het Grachtenfestival. De opnamen hiervan kunhier beluisteren.

Zomers Concert in Huize Valkenbosch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *