Bieten zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Ze worden ook wel kroten genoemd. Er zijn zomer- en winterbieten.
In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar.
Deze zijn veel kleiner dan de winterbieten. Meestal worden de zomerbieten in bosjes verkocht, met het groene loof er nog aan. Het loof kun je gebruiken om te wokken.
De rode biet die wij kennen, heeft men al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit.
samengesteld door Jaqueline Hendriks
Bietensalade
4 jonge rode bietjes
Handje rucola
2 sjalotjes
50 gram feta
Bosje dille
Voor de dressing: olijfolie, witte wijnazijn; zout, peper, honing
Kook de bietjes gaar in ongeveer drie kwartier. Nog lekkerder is ze in stukken te snijden, met olie en zout te besprenkelen en afgedekt in de oven te garen, ook in drie kwartier op 180º. Laat ze afkoelen en schil ze. Snijd de bietjes in kleine stukjes. Snijd de sjalotjes fijn en vermeng ze met de biejes. Meng hier ook de rucola en feta door. Bestrooi dit met dille. Maak een dressing van olijfolie; witte wijnazijn, zout, peper en een beetje honing. Serveer dot bij de salade.
Tips: strooi er nog wat sesamzaad over of wat hazelnoten.