MEEHELPEN OP DE TUIN?
Als ‘vrouw van’ de tuinder, Albert, sta ik met mijn neus bovenop het schier eindeloze engelen geduld dat opgebracht moet worden om een zalige verse doperwt uit de schil te halen, een bos wortelen te oogsten en een asperge te kunnen koken in mei.
Vlak voor de kerst maakt zich een onrust meester van de tuinder en beginnen zich de eerste tekenen van geestelijk leven te vertonen die teeltplannen heten.  De specifieke liefde van ‘mijn’ tuinder is dan ook nog eens een verdieping in de fenomenologische verschijningsvorm van het planten- en bodemleven. Dus meestal slingeren hier tussen kerst en februari de oude en liefdevol beduimelde boeken van Gerbert Grohmann en Ehrenried Pfeiffer rond en zie ik ineens allemaal geheimzinnige kaarten met data, vakjes, strepen en kruizen waar ik als volkomen tuinders leek niet heel veel van kan maken. Voordeel is wel dat mij elk seizoen weer vele verassingen wachten en ik met mijn Iphone camera enthousiast foto’s maak van al dat moois.

En als ik dan met zevenmijlslaarsen over de periode kerst naar deze week  heen stap dan zie ik dat de plannen die ingetekend zijn in het echt verschijnen, het zaad voor in mei binnen komt en de grond bouwrijp is gemaakt. Keurig op schema lijkt het….., en dan is daar de natuur in april die doet alsof het mei is. Onze dochter kwam zelfs met ‘echt’ bewijs: Nu.nl had een foto geplaatst van een bloeiende meidoorn uit een artikel van Natuurbericht.nl

Hoe ga je om met de groeispurt van een lente die je goede planning in de war schopt? ‘Mijn tuinder’ heeft altijd het antwoord. Hij is er één van ‘gewoon nog harder werken’. En ik weet het wel – al die goede winterplannen – voor dat je kunt oogsten moet je eerst spitten, zaaien en schoffelen. Maar ik ben hier nu eenmaal de spreekwoordelijke krekel in ons bedrijf die denkt dat het ook best iets vrolijker mag en deed een klein voorstel: wat als er nu mensen zijn die het leuk vinden om mee te helpen?
En Albert zag het zowaar ineens helemaal voor zich; de oud-tuinbouwleraar in hem herinnerde zich weer hoe het heel goed mogelijk was om een levendige groep op de tuinderij te hebben.

Dat brengt me bij onze vraag: heb je misschien zin en tijd om Albert aanstaande maandag 6 of dinsdag 7 mei tussen 8.30 uur en 17.00 uur mee te helpen op de tuin?
Het gaat om plantwerk, schoffelen, zaaien enzovoort. Allerlei klusjes waar je in je eentje of met zijn tweeën uren voor nodig hebt maar waar je met een groepje helpende handen een mooie inhaalslag richting het juiste tuinseizoen mee kunt maken!
Voor als je schrikt van de tijden; het is echt niet nodig de hele dag mee te doen maar een deel van dag zou al heel mooi zijn. Ook als je niet heel veel verstand van tuinieren hebt maar wel veel goede zin en werklust hebt dan ben je van harte uitgenodigd. Het is hoe dan ook een keer leuk om alles zo van dichtbij mee te maken en zelf ook een deel meegeholpen te hebben aan de groei van de wortel die straks misschien op je bordje beland!
Mocht je mee willen helpen dan kun je je aanmelden door Albert even te bellen (06-103588720) of ons te mailen op info@villasterrebos.nl.

Planten, zaaien, schoffelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *