Tekst en samenstelling: Freelance kok: Jaqueline Hendriks
Een andere naam voor krulandijvie is ook wel frisée-andijvie. Frisée-andijvie is een van de twee variëteiten van andijvie; de andere is de heelbladige andijvie, die wij kennen als gewone andijvie. Krul- of frisée-andijvie heeft een vrij open gele krop, omringd door groen, krullerig, ver ingesneden, decoratief blad. De krul-andijvie smaakt duidelijk bitterder dan de heelbladige andijvie. Je kan hem goed als salade eten, maar ook in een stamppot gebruiken.
Krulandijvie/friséeandijvie salade
½ krop krulandijvie
2 sneetjes witbrood
1 teentje knoflook
Scheutje olijfolie
1 el. Verse tijm
Zout
Peper
Voor de dressing: rode wijnazijn, grove mosterd, ahornsiroop, olijfolie, zout,peper
Het witbrood in kleine stukjes snijden en vermengen met de knoflook, olijfolie, en tijm. Dit kort roosteren in de oven, zodat het croutons worden. Een dressing maen en alles vermengen met de krulandijvie.
Tips: is de krop wat slap geworden, week de blaadjes dan een half uur in ijskoud water.